Bel ons: 0180-646455

Mail: info@dermavenue.nl

ZKN-logo

Bovenooglidcorrectie

Aanleiding

Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen heen gaat hangen (dermatochalasie). Dit kan problemen geven bij het zien. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien. Dermatochalasie van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien. Verslapping van de bovenooglidhuid kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Dit noemt men ook wel blefaroplastiek (blefaro betekent ooglid en plastiek betekent vormverandering in of aan het lichaam). Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een onderooglidcorrectie.

Voorbereidingen op de operatie

Het is beter om voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen te gebruiken. Meestal wordt als regel aangehouden:

  • Stop tien dagen voor de operatie met het gebruik van aspirine (ook ‘kinder’-aspirine), Ascal, APC of asprobruis.
  • Stop drie dagen voor de operatie met het gebruik van Sintrom(mitis).

Bespreek dit van tevoren met uw plastisch chirurg.

Hoe verloopt een bovenooglid correctie?

Correctie van de bovenoogleden geschiedt onder plaatselijke verdoving. Een bovenooglid correctie gebeurt in dagbehandeling; u mag dan na een paar uur na de ingreep weer naar huis. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot kan nu weggehaald worden. Daarna wordt het uitpuilen van vet behandeld. Het grootste deel van het litteken van een bovenooglid correctie komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid en richting de slaap naar boven. Een dergelijk litteken is later nauwelijks zichtbaar.

Na een correctie van de bovenoogleden

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden gezwollen en blauw zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Er wordt geen verband aangebracht, zodat wassen en douchen mogelijk blijft. Het verdient aanbeveling om thuis de oogleden de eerste dagen te koelen met ijswater of met ‘coolpacks’ die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Een uitgewrongen schoon washandje in koudwater compressen zijn in principe ook goed genoeg. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig. Na vijf tot zeven dagen worden de hechtingen verwijderd, waarna het litteken eventueel met een zalf of crème kan worden ingesmeerd.

Het eindresultaat na een correctie van de bovenoogleden

Na zes tot twaalf weken kan het eindresultaat worden bepaald van de bij u uitgevoerde bovenooglidcorrectie. Heel soms zijn nog kleine aanvullende nacorrecties nodig, maar meestal is het resultaat uitstekend te noemen. Echter, een volledige symmetrie bestaat bij de mens niet.

Risico’s en complicaties

Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdrogen kunt u van uw arts oogdruppels of zalf krijgen die het uitdrogen tegengaan. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Soms kan na een onderooglidcorrectie oogirritaties ontstaan, indien u er last van heeft vertel dit of ga naar de behandelend arts, hij of zij zal u dan een oogzalf voorschrijven. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. Soms kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan eenvoudig worden verwijderd. Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is in het algemeen goed te noemen, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen en/of het voorhoofd en wenkbrauwen verder gaan zakken, kan een nieuwe correctie nodig zijn; hetzij weer een aanvullende bovenooglid correctie hetzij een vorm van wenkbrauwlift of voorhoofdslift. De plastisch chirurg kan u hier over inlichten. Wanneer het resultaat van een bovenooglid correctie niet voldoende en acceptabel symmetrisch is een nieuwe kleine corrigerende operatie soms nodig zijn. Tot slot is het ook mogelijk dat het esthetisch resultaat u tegen valt omdat u er andere verwachtingen van had; bespreek dit altijd met uw plastisch chirurg.

Tot slot

Deze informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie en u kunt aan het vorenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten. Plastische en esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap. Complicaties kunnen altijd optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de plastisch chirurg deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

De informatie is samengesteld en geaccordeerd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.