Bel ons: 0180-646455

Mail: info@dermavenue.nl

ZKN-logo

Carpaal Tunnel Syndroom

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)?

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een aandoening waarbij een zenuw in de pols beklemd raakt. Het ontstaat door zwelling van weefsel rondom de buigpezen, waardoor de zenuw wordt beklemd. Hierdoor ontstaat een doof en prikkelend gevoel en pijn in de arm, hand en vingers. In de pols loopt een tunnel, de carpaal tunnel. Door deze tunnel lopen de middelste handzenuw en de negen buigpezen van de onderarm naar de hand.

Welke klachten?

U kunt last hebben van:

  • Een doof of tintelend gevoel in een of beide handen, met name in de handpalm, de duim, wijs-, middel- en ringvinger, de pink nooit.
  • Krachtverlies van uw hand en gevoelstoornissen in de vingertoppen, waardoor u gemakkelijk iets laat vallen.
  • Heeft u al lang last van de aandoening en is daardoor de druk op de zenuw langdurig, dan zal de hand minder goed gaan functioneren, maar wordt de pijn minder. In het ergste geval kan blijvend gevoelsverlies optreden en slinken de spieren van de muis van de duim.

De operatie

Het doel van de operatie is de tunnel wijder maken, waardoor de zenuw uit zijn beklemming komt. Eventueel in combinatie met het schoonmaken van de vliezen rondom de pezen.

De operatie duurt niet langer dan een half uur. U krijgt een plaatselijke verdoving van de handpalm, pols of van de arm. Bij plaatselijke verdoving wordt korte tijd een bloeddrukmeterband om uw arm opgepompt.

Hoe verloopt de operatie?

De peesplaat aan de handpalmzijde, die het ‘dak’ van de tunnel vormt, wordt ingesneden. De tunnel wordt zo wijder en de zenuw komt uit zijn beklemming.

Na de operatie

U krijgt een drukverband om de hand. Houdt u hand goed hoog. U moet enkele dagen een mitella dragen. Leg de hand bij het slapen gaan op een kussen, zodat de pols hoger ligt dan de elleboog.

De pijn als gevolg van de ingreep neemt meestal snel af. Het littekengebied kan echter nog enkele weken of maanden gevoelig zijn. De tintelingen ’s nachts nemen snel af. Het terugkeren van het gevoel kan soms maanden duren. Het kan ook lange tijd duren voordat de kracht in uw hand en pols weer normaal is. Soms blijven de klachten na de operatie bestaan. Wanneer de pols na de operatie weer zwaar belast wordt kan het carpaal tunnel syndroom terugkeren.