Bel ons: 0180-646455

Mail: info@dermavenue.nl

ZKN-logo

Littekencorrectie

Als uw huid is beschadigd door een ongeval, brandwond(en) of een operatie krijgt u littekens. Soms worden littekens dik en rood (hypertrofisch). Ook kunnen ze buiten hun begrenzing groeien en wild vlees geven (keloïd). Sommige mensen hebben meer last van overmatige littekenvorming dan andere. Dus een ieder persoon geneest anders dan andere personen. Het komt vooral voor bij mensen met een donkere of een hele lichte, rossige huidskleur. Daarnaast komt overmatige littekenvorming vaker voor op bepaalde lichaamsdelen, zoals de schouders en het borstbeen. Jonge mensen en kinderen hebben ook meer last van littekenvorming. Een litteken valt extra op als het dwars op een huidplooi staat. Loopt het litteken evenwijdig aan of in een huidplooi, dan valt het minder op. Het soort wond is ook van invloed. Een wond gemaakt door een scherp mes geeft een ‘mooier’ litteken dan bijvoorbeeld een scheurwond.

Mogelijkheden

U kunt ontsierde littekens soms laten corrigeren met plastische chirurgie. Hiervoor bestaan verschillende methoden zoals verwijderen van het litteken en direkt mooi hechten, weefselexpansie, dermabrasie (“afschaven van de huid), lasertherapie en chemische peeling. De plastisch chirurg kan u hierover goed informeren en vertellen welke behandeling voor u het meest geschikt zal zijn.

Het te verwachten resultaat

Littekens maken een hele evolutie door. In de eerste maanden zijn ze vaak rood en stug. Een chirurgische correctie in deze periode geeft opnieuw rode en harde littekens. Daarom kunt u het beste wachten tot deze reactie voorbij is. Dit duurt ongeveer één tot twee jaar. Bij iedere litteken correctie bestaat er kansen op recidieven (terugkomen) en soms juist ergere reactie.

Tot slot

Deze informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie en u kunt aan het vorenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten. Plastische en esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap.

Complicaties kunnen altijd optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de plastisch chirurg deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.